ביטול עיקול בהוצאה לפועל: כך תצאו מזה בשלום

עיקול בהוצאה לפועל היא אחת הפעולות הנפוצות שבה נוקטים זוכים כדי להביא לפירעון החוב.

מדובר בפעולה לרוב מביאה לתפיסת כסף עבור הזוכה ומנגד פוגעת רבות בהמשך החיים התקין של החייב.

מה חייב יכול לעשות כדי להביא לביטול עיקול? הנה כל הפרטים.ביטול עיקול בהוצאה לפועל

תוכן עניינים: לחץ\י כדי לעבור לחלק שמעניין אותך

בהתאם לנתוני לרשות האכיפה והגבייה, ל- 1 מכל 11 ישראלים (בגירים) יש תיק הוצאה לפועל פתוח כנגדו. בסה"כ ישנם 2,223,016 מיליון תיקי הוצל"פ כנגד 608,743 אלף חייבים (אנשים פרטיים ותאגידים) נכון לשנת 2019. (מקור: דו"ח רשות האכיפה והגבייה)

מדובר במצב עגום במיוחד, בו ישראלים רבים קורסים תחת נטל יוקר המחייה ואינם מצליחים לעמוד בתשלומים או התחייבויות שנטלו. 
אם עמדתם בפני עיקול רכושכם בעבר, כנראה שאתם יודעים שמדובר בפעולה לא נעימה במיוחד. אך דעו כי לעיתים יש מה לעשות כדי להביא להסרת עיקול בהוצאה לפועל.

 

מה זה עיקול?

עיקול הוא תפיסת רכוש או נכס של החייב על מנת להשתמש בו כדי לפרוע את החוב כלפי הזוכה. לדוגמא, עיקול חשבון בנק, ימנע מן החייב גישה לכספו לרבות הקפאת חיובי אשראי שוטפים והוראות קבע. עיקול מקרקעין, ימנע מן החייב למכור את הנכס ולקבל את הכספים לעצמו.

הזוכים ומערכת ההוצאה לפועל עושים שימוש נפוץ במיוחד בפעולת העיקול כדי להפעיל לחצים על החייב לפרוע את חובו.
עד כמה נפוץ? בשנת 2019 הוגשו 6,324,382 מיליון בקשות לעיקול נכסי חייבים. 

 

השפעות עיקול על החייב

עם זאת, פעמים רבות חייבים מוצאים את עצמם בפני מדרון תלול, כאשר פעולת עיקול של זוכה אחד, יכולה לגרום לכך שהחייב לא יעמוד בהתחייבויות אחרות כלפי גופים\אנשים אשר גם הם יצטרכו בהמשך לנקוט בהליכי הוצל"פ נגדו (כך קורה רבות עם עיקול חשבון בנק). במקום להתנהל מול זוכה אחד, ייאלץ כעת החייב להתמודד מול זוכים נוספים, עם ריביות, הוצאות ושכר טרחת עורך דין אשר מגדילים משמעותית את קרן החוב המקורית.

 

איך לבטל עיקול בהוצאה לפועל?

ביטול עיקול יכול להתבצע במספר דרכים, אך חשוב לציין כי מומלץ להתייעץ עם עורך דין הוצאה לפועל המכיר את התיק האישי שלכם לרבות מעמדכם ונסיבות פתיחת התיק. מידע זה יסייע לתכנון ראוי של "תקיפת" פעולת העיקול.

הנה 5 אפשרויות איך לפעול להסרת עיקול:

1. תשלום החוב יבטל את העיקול

הדרך המהירה ביותר לבטל עיקול היא באמצעות תשלום מלוא החוב ישירות ללשכת ההוצאה לפועל. לכן אם יש ביכולתכם לשלם את החוב, אפשר לגשת ללשכה שבה מתנהל התיק ולשלם את הכסף מייד. ניתן לשלם גם באינטרנט או בטלפון באמצעות כרטיס אשראי (למעבר לדף המידע בנוגע לתשלום חוב בתיק, לחצו כאן).


2. הגעה להסדר עם הזוכה כדי שהעיקול יבוטל

במידה ואין באפשרותכם לשלם את החוב בתיק, דרך אחרת היא להגיע להסדר חוב עם הזוכה. הזוכה הוא "אדון ההליכים" בהוצאה לפועל והוא יכול לבקש את ביטול העיקול שהטיל. על כן, ניתן לנהל מו"מ עם הזוכה או לבקש ממנו לפרוס החוב לתשלומים. נציין כי מומלץ להסתייע בשירותי עורך דין להסדרי חוב, שיוכל לנהל עבורכם משא ומתן על הצד הטוב ביותר.

בדרך כלל, הזוכה יבקש הפקדת תשלום מסוים על מנת להראות רצינות ורק לאחר מכן יפעל להגשת בקשה לביטול עיקול. שימו לב שכדאי להתנות את ההסכם בהתחייבות הזוכה לפעול להסרת העיקול עם עמידתכם בהסדר. הסדר עם הזוכה

הזוכה לא פעל כאמור? גשו מיידית ללשכת ההוצאה לפועל, צרפו את ההסכם והאסמכתא לתשלום ובקשו זאת מרשם ההוצאה לפועל (טופס הבקשה מס' 214).

 

3. בקשה לחדלות פירעון (פשיטת רגל)

במידה ועול החובות גדול במיוחד ואין באפשרות החייב לעמוד בתשלומים, ניתן לשקול לפנות להליכי חדלות פירעון בהוצאה לפועל. הליך זה נועד לחייבים העומדים בתנאי החוק ומעוניינים להסדיר את חובותיהם ולקבל צו הפטר אשר יביא למחיקת יתרת החובות. לאחר קבלת הבקשה לחדלות פירעון, ייתן רשם ההוצל"פ צו פתיחת הליכים, אשר מקפיא את כלל הליכי הגבייה הננקטים כנגד החייב, כולל פעולות עיקול.


4. בקשה לצו תשלומים

ניתן לפנות בבקשה לצו תשלומים לפריסת החוב בהתאם ליכולתיכם הכלכלית ולאחר מכן לעתור לביטול העיקול שהוטל. כדי לבקש צו תשלומים כזה, יש לצרף שאלון בחינה כלכלית ומסמכים תומכים כדי להראות לרשם ההוצאה לפועל שאינכם יכולים לעמוד בפירעון החוב ולבקש ממנו לפרוס לכם את החוב בהתאם. תשומת הלב כי ניתן לפרוס את החוב ל- 2 תקופות בלבד (סעיף 7א1 לחוק):

  • 3 שנים – אם סכום החוב הוא מתחת ל- 100,000 ש"ח.
  • 4 שנים – אם סכום החוב הוא מעל 100,000 ש"ח. 

*עם זאת, לאחרונה עקב משבר הקורונה, המחוקק תיקן באופן זמני את החוק לפיו על תיקים מסוימים ניתן לפרוס את החוב לתקופות ארוכות יותר בהתאם לשיקול רשם ההוצאה לפועל.

 

5. בקשה לביטול עיקול

באפשרותכם לפנות לרשם ההוצאה לפועל בבקשה לביטול העיקול מהסיבה שהוא פוגע בכם באופן קשה (כגון פגיעה בפרנסתו או ביכולתו לחיות בכבוד). יש להגיש בקשה בטופס 214, למלא את פרטיכם, לסמן בסעיף 3 – סעד 62 "סיבה אחרת" ולנמק. בסעיף 4 לטופס לסמן את ביטול ההליך הספציפי המבוקש ובסעיף 7 לפרט בהרחבה. מומלץ מאוד לצרף אסמכתאות או ראיות שיתמכו בבקשה. 
הרשם יעיין בבקשה וייתן לזוכה זכות תגובה. על החייב יהיה להמציא את הבקשה לזוכה בדואר רשום עם אישור מסירה ולזוכה יהיה 7 ימים להגיב. לאחר תגובת הזוכה או חלוף זמן התגובה אם הזוכה לא הגיב, ייתן הרשם החלטה בבקשת הביטול (סעיף 44א' לתקנות ההוצאה לפועל).

אילו סיבות ונימוקים ניתן לרשום בבקשה לבטל עיקול? נמנה מס' דוגמאות:

  1. ביטול עיקול רכב – הרכב משמש לצרכי עבודה (כגון משאית) והעיקול יכול להשפיע על הכנסתו של החייב לרעה. או במידה והרכב משמש לתחבורה של אדם נכה.
  2. איחוד תיקים – החייב עומד בצו התשלום החודשי של איחוד תיקים בגובה 3% ולכן ראוי לבטל העיקול, שכן החוב ייפרע תוך זמן סביר.
  3. פגמים בתיק ההוצל"פ – החייב לא קיבל התראה\אזהרה על פתיחת התיק, או אם התקיימו פגמים כלשהם בניהול התיק.
  4. הסרת עיקול משכורת – עיקול משכורתו של החייב, מונעת ממנו ומשפחתו לחיות ולהתקיים בכבוד, וחורגת מהוראות סעיף 8 לחוק הגנת השכר.
  5. ביטול עיקול חשבון בנק – העיקול גורם לחייב נזקים מתמשכים כלפי צדדים שלישיים (כך למשל בעסק המתנהל עם ספקים) היכולים להגדיל את חובותיו, ולפגוע באפשרותו לפרוע את החוב לזוכה. לחילופין, במידה והחייב עומד בצו תשלומים שנקבע לו, העיקול פוגע באפשרותו להמשיך לעמוד בצו.
  6. ביטול העיקול על מטלטלין (רכוש) – ניתן לבקש במידה והעיקול מוטל על מלאי מוצרים ולא מאפשר לחייב להמשיך לנהל עסק. לחילופין, במידה והרכוש שעליו הוטל עיקול נמצא בבית החייב, אך שייך לאדם אחר המתגורר בבית.

 

אין לכם אפשרות לשלם לייצוג עו"ד? לבדיקת זכאות לסיוע משפטי ודרכי יצירת קשר לחצו כאן

 

איך מגישים בקשה לביטול עיקול?

את הבקשה ניתן להגיש ב-4 דרכים שונות:

  • אפשר לגשת ללשכת ההוצאה לפועל שבה מתנהל התיק ולהגיש את הטופס והמסמכים לפקיד (שימו לב שפעילות הלשכות מצומצמת מאוד עקב הגבלות הקורונה).
  • ניתן לסרוק את הבקשה למחשב ולשלוח במייל לכתובת הדואר האלקטרוני של הלשכה בה מתנהל התיק. את כתובות הלשכות השונות ניתן למצוא כאן.
  • ניתן לפתוח פנייה מקוונת במערכת ההוצאה לפועל – כאן.
  • אם אתם מיוצגים ע"י עורך דין, ניתן להגיש מרחוק על ידי מערכת כלים שלובים.

לבקש ביטול עיקול

 

סוף דבר על הסרת עיקול

עיקולים בהוצאה לפועל היא חוויה לא נעימה במיוחד, היכולה להטיל מצוקה כבדה על חייבים רבים. עם זאת, חשוב לא להוריד ראש, לנשום עמוק ולהבין כיצד ניתן לפעול לביטול העיקול בדרכים הלגיטימיות הקבועות בחוק. הדרכים שפירטנו יוכלו לסייע לכם לצלוח את המשבר ולהתקדם קדימה. 
כדי לפעול בצורה הטובה ביותר, כדאי להתייעץ עם עו"ד הוצאה לפועל שיוכל ללמוד את נסיבות התיק האישי ולהמליץ כיצד להתנהל בהגשת הבקשה. 

______________________________________________________________

חשוב: יש לציין שהמידע המוצג באתר הוא מידע כללי, אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי ו\או חוות דעת ו\או המלצה. מומלץ לפנות לגורם מקצועי, טרם נקיטת כל הליך. הסתמכות על המידע המוצג במאמר זה כמו גם בשאר תכני האתר, היא על אחריות הגולש בלבד.
 

שאלות נפוצות על ביטול עיקול

ישנם מספרים דרכים להסיר עיקול בהוצל"פ, כאשר המהירות ביותר הן תשלום החוב או הסדר עם הזוכה. בנוסף, ישנם 3 דרכים נוספות כפי שציינו לאורך המאמר.

מרגע שרשם ההוצל"פ הורה על ביטול עיקול לחייב, הוראת הביטול מועברת לגורמים החיצוניים (כגון בנקים, חברות פנסיה וגמל, משכורת וכו') עד 3 ימים. אם שחרור החשבון דחוף לכם, מומלץ לגשת להוצל"פ, לבקש את החלטת הביטול ולגשת לפקיד הבנק שיבטל באופן מיידי.

כן. ברגע שהחשבון מעוקל לא ניתן לתת לתת המחאות יותר. שיקים קיימים שהחייב נתן בעבר, לא יכובדו.

לא. בעוד ביטול עיקול הוא קבוע, עיכוב הליכים הוא משהו זמני המוגדר לתקופה ספציפית. כלומר, בתום התקופה ההליכים והעיקולים ישובו לפעול על נכסי החייב.

לקביעת שיחת ייעוץ

רוצה לשתף חבר\ה?

סמס לחבר\ה
שלח במייל
הדפס מאמר
מאמרים אחרונים
רוצה להישאר מעודכן?
הירשמו לניוזלטר שלנו

אין פה ספאם, אלא רק מידע רלוונטי בנושא תכני האתר.

קטגוריות