מחיקת חובות בישראל – איך זה עובד ומה צריך לדעת

משבר הקורונה הביא לטלטלה קשה בקרב אזרחים ובעלי עסקים שנכנסו למערבולת כלכלית ונאלצו לפנות להליכים משפטיים.

מהו הליך מחיקת חובות?

איך בוחרים עורך דין מתאים ומה המחיר? מחיקת חובות

לחץ\י כדי לעבור לחלק שמעניין אותך

השמעה קולית של המאמר:

חצי שנה לפני פרוץ משבר הקורונה, בספטמבר 2019 נכנס לתוקף חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי אשר יצר מהפכה בפשיטת הרגל ומחיקת חובות בישראל. החוק החדש יצר שינויים רבים אשר עיקרם- דגש רב על שיקום חייבים; קיצור וייעול הביורוקרטיה; וכן הגדלת הפירעון לנושים.

 

הצורך במחיקת חובות

בעקבות התפשטות נגיף הקורונה, הוטלו הגבלות נרחבות על עסקים וחברות בישראל. רבים מהם נאלצו לסגור את שעריהם בעקבות ההפסדים ועובדים רבים יצאו לחופשה ללא תשלום. כל זה כאשר, הוצאות עדיין קיימות לרבות תשלומים שוטפים, מזון, משכנתא וכו'.

בעקבות זאת, יותר ויותר אנשים פרטיים ותאגידים נאצלים לפנות להליכי פשיטת רגל וחדלות פירעון לצורך מחיקת חובות גדולים שצברו. לפי הנתונים האחרונים שהתפרסמו, ישנה עלייה של 40% בבקשות לפשיטת רגל, בהשוואה לשנת 2019.

  • ראוי לציין שחלק מהסיבה לעלייה הגדולה, נתונה גם לחקיקת חוק חדלות פירעון שמקל יותר על חייבים בהשוואה לפקודת פשיטת הרגל.

קשור: כך תאתרו עורך דין פשיטת רגל שידאג לכם

 

מה זה הליך מחיקת חובות?

הליך מחיקת חובות הוא השם המקביל להליכי פשיטת רגל, או בשמם העדכני הליכי חדלות פירעון. ההליך נועד להסדיר את חובותיו של החייב וכולל מס' שלבים עיקריים לבדיקת יכולתו הכלכלית של החייב (כולל נכסיו) אל מול מסוגלותו לפרוע את חובותיו תוך זמן סביר של עד 4 וחצי שנים.
הליך זה שואף להביא לְסֵדֶר מחדש בחיי החייב, בסופו ולאחר עמידה בתנאי החוק ובצו התשלומים החודשי, החייב יקבל צו למחיקת יתרת החובות שלו.

 

מחיקת חובות – טעות נפוצה

חשוב להבין, אין ולא קיים בישראל הליך שנועד למחיקת חובות. מדובר על תהליך חדלות פירעון, בו המדינה עוזרת לחייב לשלם חלק מהחוב, ומי שעומד בתנאים המתאימים מקבל הפטר על חלק מהחוב שנותר. למעשה, מתבצעת בדיקה רצינית על החייב, אופי חייו, משכורתו, פוטנציאל השתכרותו העתידי ונכסים בבעלותו כנגד החובות שצבר. בהתאם לכך, נבנית לו תכנית כלכלית שיקומית בה עליו לעמוד, כאשר בסופו יקבל צו למחיקת יתרת החובות שצבר.

לכן, שימו לב שלא ניתן להבטיח מחיקת חובות תוך 24 שעות וכדו. אלא הליך חדלות פירעון משפטי אשר בסופו יקבל החייב צו הפטר.

 

פשיטת רגל לפי חוק חדלות פירעון החדש

חוק חדלות פירעון החדש, אשר נכנס לתוקף ביום 15.9.2019, שינה מקצה לקצה את תהליך מחיקת החובות בישראל.

כיום, אדם הרוצה להגיש בקשה לחדלות פירעון בגין חובות של עד 161,236₪ יש לפנות למערכת ההוצאה לפועל. חובות גבוהים מכך, יטופלו על ידי הממונה על הליכי חדלות פירעון במשרד המשפטים ובפיקוח ביהמ"ש שלום. חובות של תאגיד, ימשיכו להתנהל בית משפט מחוזי.

שינויים אלו, הביאו לקיצור הליכים וייעול הביורוקרטיה של חייבים רבים שנתקעו בהליכי פשיטת רגל במשך שנים רבות (לפעמים למעלה מ-10 שנים). מחיקת חובות מידע מלא

 

שלבי תהליך מחיקת חובות לפי החוק החדש

הליכי חדלות פירעון מורכבים מ-5 שלבים עיקריים:

  • א. הגשת הבקשה – יש להגיש בקשה לחדלות פירעון מגובה בכל המסמכים הרלוונטיים, באמצעות אתר "ממו-נט" או על ידי הגשה ידנית למשרדי הממונה.
  • ב. מתן צו פתיחת הליכים – במידה והגורם הממונה מאשר את הבקשה, ניתן צו פתיחת הליכים המבטל את כלל הליכי ההוצל"פ הננקטים כנגד החייב ומפרט את חובת התשלומים שחלה עליו. מועד זה מהווה למעשה, את יריית הפתיחה להליך.
  • ג. תקופת ביניים – תקופה בת כ- 11 חודשים בה נבחנת התנהלותו של החייב שהובילה ליצירת החוב ונסיבותיה. כמו כן נבחנת גם התנהגותו לאורך הליך זה, ועמידתו בתנאי הצוים, מידת שיתוף הפעולה שלו עם הנאמן והממונה וכיוצ'.
  • ד. תקופת שיקום כלכלי – לחייב נבנית תכנית שיקום כלכלי על בסיס הדוחות והממצאים שנבדקו בתקופת הביניים. התכנית כוללת צו תשלומים חודשי, אילו נכסים יש לממש לטובת פירעון החוב, הגבלות שונות שיחולו על החייב (כגון עיכוב יציאה מהארץ או על חשבון הבנק) וכיוצ'. תקופה זו נמשכת כ- 3 שנים.
  • ה. צו הפטר – לאחר שהחייב יעמוד בתנאי תכנית השיקום הוא יקבל צו הפטר למחיקת חובות שאינו יכול לעמוד בפירעונם.

 

חובות שאי אפשר למחוק אותם

במסגרת החוק ישנם חובות שאינם בני הפטר ולא יכללו בצו למחיקת חובות. חובות כגון: תשלום עונשי (כגון קנס), חוב מזונות לפי פסק דין, חוב שנוצר במרמה או גניבה או עבירה מן או עבירת אלימות חמורה (סעיף 175 לחוק).

למרות זאת, החוק מעניק לביהמ"ש גם סמכות מיוחדת, כן לכלול חובות אלו במסגרת צו ההפטר כאשר מדובר בנסיבות חריגות של חייב, המצדיקות זאת. כגון מצב כלכלי מאוד קשה, נכות כלשהי וכיוצ'.

 

למה צריך עורך דין למחיקת חובות?

הגשת בקשה לחדלות פירעון אינה פשוטה ומורכבת מהמון נימוקים, מסמכים וניירת שיש לצרף לה. חייבים הלחוצים לקבל צו פתיחת הליכים אשר יבטל ויעכב את הליכי ההוצאה לפועל הקשים שננקטים נגדם, צריכים את האישור הזה כמה שיותר מוקדם.עורך דין פשיטת רגל הגשת הבקשה לבד, ללא הידע המשפטי, יכולה לגרום לדחיית הבקשה או לדרישה להשלמת מסמכים, מה שיעכב את אישורה. עורך דין המומחה בתחום פשיטת הרגל יוכל להשיג את המטרה שלה החייב שואף במהירות גבוהה יותר ובביטחון.

בנוסף, המשך ניהול ההליכים, שיעור צו התשלומים החודשי ואופי ההגבלות שיוטלו על החייב, יכולים להשתנות מאוד כאשר עורך דין הבקיא ברזי החוק מנסח את הבקשה ומנהל את ההליך בעבור החייב. 

חייבים רבים שנקלעו לחובות גדולים ומצוקה כלכלית, גם מרגישים לרוב חוסר אונים גדול המתבטא במצב נפשי רעוע וחוסר יכולת להתקדם. עורך דין יכול לעזור רבות ולו בפן הרגשי והתמיכה שהחייב זקוק לה.

 

איך לבחור עורך דין מחיקת חובות

מאחר והליך חדלות פירעון הינו בעל השפעות רבות על חייו ועתידו של החייב ומשפחתו, חשוב לבחור עורך דין פשיטת רגל מקצועי המכיר את סעיפי החוק, התקנות והפסיקה הרלוונטית. מומלץ לוודא שעורך הדין בעל ניסיון בהליכים אלו ויש לו את המומחיות להתמודד עם גורמי המשפט השונים הנלווים להליך חדל"פ – הנושים (והבנקים בעיקרם), הממונה, הנאמן, רשם הוצל"פ, בית משפט השלום וכו'. 

מאחר וההליך הוא גם ארוך (עד 4 וחצי שנים), רצוי לקחת עורך דין שאתם מרגישים נוח איתו, שאתם סומכים עליו שיעשה את העבודה. אחד שיוכל להרגיע אתכם בזמנים לחוצים לאורך ההליך המורכב.

 

מקורות שהוזכרו במאמר:

שימו לבכל המידע המוצג במאמר הוא מידע כללי בלבד, אין להסתמך עליו באופן בלעדי. צוות האתר אינו נושא באחריות כלפי מי שנפגע או ניזוק כתוצאה מהסתמכות על התוכן באתר. מומלץ וכדאי להתייעץ עם עו”ד בתחום שילמד את נסיבות התיק האישי שלכם.

שאלות נפוצות של חייבים

הליך מחיקת חובות נפתח לבקשת חייב (או נושה), ע"י הגשת בקשה אונליין לממונה על חדלות פירעון דרך מערכת ממו-נט או בהגשה ידנית במשרדי הממונה. במרכז המידע שלנו מדריכים רבים איך עושים את זה.

כל אדם העומד בתנאי ההליך לפי חוק חדלות פירעון החדש, זכאי יהיה לקבל צו הפטר הפוטר אותו מתשלום חובותיו. התנאים העיקריים הם עמידה בצו התשלומים, הגשת דוחות, שיתוף פעולה, תום לב ואי הסתרת נכסים וכו'.

בדרך כלל צו ההפטר חל על כל החובות שיצר החייב עד לתאריך צו פתיחת ההליכים. ישנם חובות חריגים שלא ניתן למחוק כגון קנסות, תשלום מזונות, חוב שנוצר מעבירה חמורה וכדו'. עם זאת, בסיוע עו"ד ובתנאים המתאימים, ניתן להביא גם למחיקת חובות אלו.

לקביעת שיחת ייעוץ

רוצה לשתף חבר\ה?

סמס לחבר\ה
שלח במייל
הדפס מאמר
מאמרים אחרונים
רוצה להישאר מעודכן?
הירשמו לניוזלטר שלנו

אין פה ספאם, אלא רק מידע רלוונטי בנושא תכני האתר.

קטגוריות