אודות פורטל חדלות פרעון והוצאה לפועל

מאחורי הקלעים של הכל

איך זה התחיל

משבר הקורונה הכניס את כלכלת מדינת ישראל לטלטלה ומרקם החיים של כולנו נפגע בצורה משמעותית. 

יותר ויותר ישראלים מאבדים את מקום עבודתם ואחוז האבטלה מרקיע לשחקים. מן הצד השני, יש את בעלי העסקים הקטנים והבינונים שנאלצים לסגור את שעריהם עקב הגבלות הממשלה וחוסר הוודאות לגבי המשך הפעילות. 

הקמנו את האתר ממש בשיא הקורונה, לאחר שהבנו שמכורח הנסיבות ובהתאם לנתונים שהתפרסמו, אנשים רבים ייאלצו לפנות להליכי פשיטת רגל וחדלות פירעון.

שימוש נכון בחוק החדש

במהלך חודש ספטמבר 2019, נכנס לתוקף אחד החוקים המשמעותיים והחדשניים ביותר בהיסטוריה של המדינה. חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי שינה כללים ישנים, חידש כלים ואמצעים משפטיים ויצר רפורמה בפשיטת הרגל שכולנו חיכינו לה.

החוק מורכב ולא פשוט, אך נועד בראש ובראשונה לסייע לחייבים ותאגידים שנקלעו למצוקה כלכלית. נראה שהתזמון שלו, 6 חודשים לפני פרוץ משבר הקורונה, בהחלט היה מושלם (לקריאת החוק לחצו כאן).

עורך דין חדלות פירעון שבקיא ברזי החוק החדש יוכל לסייע רבות ללקוח אשר נקלע למצוקה כלכלית. שימוש בכלים המשפטיים לטובת חדל הפירעון צריכה להיעשות במקצועיות ובזהירות.

אודות פורטל חדלות פירעון

שיקום החייב במרכז

בשונה ממה שהיה פעם, חוק חדלות פירעון נותן חשיבות ראשונה לשיקום חייב שנקלע לחובות והחזרתו לחיי החברה. תנאי הכניסה להליך מקלים יותר מבעבר.

ייעול המערכת

רוב הבקשות לפשיטת רגל יופנו כעת למערכת ההוצאה לפועל ולביהמ"ש שלום, בניגוד לעבר שהכל הועמס על ביהמ"ש המחוזי.

קיצור זמנים וביורוקרטיה

החוק החדש מגביל בזמן את משך תקופת הליכי חדלות הפירעון ל- 4 שנים בלבד. במקרים מיוחדים, צו הפטר למחיקת חובות יכול להינתן לחייב, תוך שנה וחצי בלבד.

הגשה אונליין

הליך חדל"פ מתחיל עם הגשת בקשה לממונה על חדלות פירעון במשרד המשפטים. ניתן להגיש ולהעלות את כל המסמכים ישירות באתר האינטרנט.

משפט. אדם. חברה. מדינה.

אנו שואפים להנגיש את המידע המשפטי למי שצריך אותו

צוות התוכן הוקם על ידי קבוצה קטנה של עורכי דין בהוצאה לפועל וחדלות פירעון, ששמו לעצמם מטרה לסייע לציבור שזקוק לכך – להנגיש את המידע הרלוונטי שיסייע לו לצלוח את המצוקה הכלכלית ולחזור למעגל החיים הכלכלי בכבוד.

קצת מספרים על חדלות פירעון בישראל 2020

%
יותר עסקים נכנסו לחדלות פירעון ב-2020
בקשות לפשיטת רגל של אנשים מתחילת השנה

*הנתונים נכונים ל- אוקטובר 2020

תיקי חדלות פירעון טופלו בהוצאה לפועל מתחילת השנה
מחיקת חובות

טעות נפוצה בקרב רבים

האם יש דבר כזה הליך מחיקת חובות?

בקרב אנשים רבים, התפתחה נורמה שגויה, לפיה הליך פשיטת רגל וחדלות פירעון נועד אך ורק לצורך מחיקת חובות של חייבים ותאגידים. על אף, שבסופו של התהליך אכן נמחקים חלק מחובות החייב, זוהי אינה מטרת הליך חדלות פירעון. 

יתרה מכך, אנשים אשר ינסו להיכנס להליך, מתוך מטרה עיקרית לפעול למחיקת חובות שצברו, מסתכנים בביטול הליכי חדלות הפירעון ואף במתן סנקציות פליליות.

הליך זה נועד בראש ובראשונה לפעול לשיקום החייב והחזרתו למעגל החיים החברתי כאדם מן המניין. במסגרת תהליך זה נבנית לו תכנית שיקום כלכלי לצורך הסדרת חובותיו, המתבססת על פוטנציאל הכנסתו, הוצאותיו, סטטוס משפחתי ועוד. בסופו של התהליך, הכולל גם צו תשלומים חודשי, החייב יקבל צו הפטר למחיקת יתרת חובותיו.

שאלות נפוצות על פשיטת רגל וחדלות פירעון

בדרך כלל מעניין אנשים לדעת

החוק החדש נחקק מתוך צורך אמיתי בקרב הגורמים המערכת, להביא לחידוש בהליך חשוב זה וקיצור הביורוקרטיה שנלוותה אליו. כמו כן החוק, מותאם לעידן המתקדם של היום בו נטילת אשראי היא פעולה שגרתית שנוקטים בה מרבית אזרחי ישראל.

חייבים תמימים נאלצו לסבול במשך שנים רבות עד אשר קיבלו צו למחיקת חובות שצברו בתום לב. כמו כן, לא היו כלים משפטיים מתאימים לטיפול בחייבים שצברו חובות בדרכי מרמה וניסו לנצל את הליך פשיטת הרגל כדי לברוח מחובות.

נושים נאצלו להמתין שנים רבות עד אשר היו מקבלים איזשהו חלק מהחוב וכן נאלצו לעמוד בתור אחרי נושים חזקים יותר כמו הבנקים ורשויות המדינה.

גורמי המשפט סבלו מסחבת וטיפול עודף ולא יעיל בתיקי חדלות פירעון. מאחר ובמסגרת החוק הקודם, כל התיקים טופלו על ידי ביהמ"ש המחוזי בלבד, הדבר העמיס יתר על המידה ופגע בתיקים אחרים שהיו תחת בית משפט זה.

גם החברה סבלה, כאשר חייבים היו נגררים במשך תקופה ארוכה בהליך זה, קיננה בהם תחושה של ייאוש ותבוסתנות ולכן לא פעלו לחזור לחברה כאדם "יצרני" ומועיל. כמו כן פעמים רבות גם משפחתו של חייב סופגת נזק כתוצאה מכך.

עם כניסת חוק חדלות פירעון לתוקף, בתאריך 15.9.2019, פקודת פשיטת הרגל מבוטלת באופן רשמי.

מי שהגיש בקשה לפשיטת רגל לפני תאריך זה, ימשיך את הליכי החדל"פ שלו לפי החוק הקודם.

כן. החוק החדש (שלפעמים נקרא "חוק ההפטרים"), מקל את תנאי הכניסה של חייבים להליך חדלות הפירעון. בנוסף, הוא מגביל את תקופת הזמן ל-4 וחצי שנים, שבסופם החייב יקבל הפטר מחובותיו. 

מערכת ההוצאה לפועל היא הגוף המבצע של רשות האכיפה והגבייה. בקצרה, המערכת נועדה לסייע לזוכים לגבות באמצעים חוקיים את החוב המגיע להם מאת החייב.

המינימום לפתיחת הליך פשיטת רגל הוא חובות בסכום של 50,152₪. רשם ההוצאה לפועל רשאי לאשר הליכי חדלות פירעון על סכום נמוך יותר, רק במקרים מיוחדים המצדיקים זאת. עורך דין חדלות פירעון הבקיא בתחום המשפטי, יוכל לנסח בקשה מתאימה ומגובה בהפניות, כדי להגדיל את הסיכויים שהרשם יאשר את הכניסה להליך.

למי שצבר חובות רבים שמקשים מאוד על המשך התנהלותו בחיים או במקרים שבהם גובה החובות גבוה משמעותית מהכנסותיו ונכסיו של החייב. צו פתיחת הליכים מבטל למעשה את הליכי ההוצאה לפועל השונים שננקטים כנגד החייב כגון עיקולי משכורת ובנקים ועוצר את נושיו מלנקוט בהליכים חדשים.

עם זאת, חשוב להבין שהליך מחיקת חובות מערב ויתור רב על פרטיותו של החייב שצריך להגיש דוחות חודשיים ולספק את כל המידע שיבקש הממונה. גם משפחתו יכולה להיפגע מכך, עת הנאמן קובע את גובה ההקצבה החודשית שהוא זכאי לו.

הממונה הוא השם החדש של כונס הנכסים הרשמי במשרד המשפטים והוא האחראי על ניהול הליכי חדלות פירעון של חייבים בישראל. בין היתר, הוא זה שנותן גם צו פתיחת הליכים המעכב הליכי הוצל"פ כנגד חייבים וממליץ לביהמ"ש על תכנית שיקום כלכלית והאם לתת צו הפטר.

חשוב לציין שהממונה, אינו אדם ספציפי, אלא רשות מנהלית של המדינה וסמכויותיו קבועות בחלק ו' לחוק החדש.

צו ההפטר  תקף רק לחובות שנצברו עד למועד צו פתיחת ההליכים ומוחק את יתרת החובות שנותרו לחייב בסיום תקופת השיקום הכלכלי. ישנם 3 סוגי חובות שלא נכללים בצו ההפטר (למעט מקרים מאוד מיוחדים):

  1. תשלום עונשי כגון קנס.
  2. חוב שנוצר במרמה או עבירה חמורה אחרת.
  3. חוב מזונות לפי פסק דין.

תשומת הלב

פורטל המידע של חדלות פירעון והוצאה לפועל, נכתב על ידי עורכי דין מן המניין. עם זאת, כל המידע המוצג באתר, אינו מחליף את הצורך בהתייעצות מסודרת עם עורך דין הוצאה לפועל וחדלות פירעון והמכיר את התיק האישי שלכם. התוכן באתר הוא מידע כללי ונועד לסיוע בלבד, ואין להסתמך עליו באופן בלעדי. כל העושה כן, עושה זאת על אחריותו האישית בלבד.