חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי, תשע"ח-2018 (או בשמו השני חוק ההפטרים החדש), נכנס לתוקף בתאריך ה- 15.9.2019 וחולל מהפך בכל הקשור למחיקת חובות ופשיטות רגל של אזרחים ותאגידים במדינת ישראל.
חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי
מותה של פקודת פשיטת הרגל
גם אוצר המילים משתנה וכעת אין יותר פושטי רגל אלא חדלי פירעון. אין יותר צו כינוס, אלא צו פתיחת הליכים. החוק החדש מחליף גם את השם חייבים במילה "יחידים".
מטרות החוק החדש
- להביא לשיקומו הכלכלי של החייב ושילובו מחדש במעגל הכלכלי בחברה.
- להגדיל את שיעור החוב שיקבלו הנושים.
- לקצר את ההליכים, להתייעל בעבור המערכת והאזרחים וכן להפחית את העומס מבתי המשפט המחוזיים.
מה זה חדלות פירעון?
חדלות פירעון היא מצב בו אדם או תאגיד מגיעים לנקודה שבה סך חובותיהם גבוהים יותר מסך הנכסים והכספים שברשותם. לכן, אינם יכולים לעמוד בהתחייבויות שנטלו במועד ולא יוכלו לשלם לנושים, ספקים וכיוצ'.
במידה ואין חוק והליך שמסדיר את הטיפול בנושא הזה, הדבר יכול להוביל לקריסה כלכלית ואישית של האדם ולפגוע באנשים הקרובים לו ואפילו בנושים עצמם שבפועל יקבלו פחות כסף על חובם.
הגופים החדשים המעורבים בהליך פשיטת רגל החדש
- מערכת ההוצאה לפועל – אדם שסך חובותיו הם בין 53,745 ₪ ל- 161,236₪, בקשתו לחדלות פירעון תתנהל בלשכת ההוצאה לפועל ע"י רשמי הוצאה לפועל שהוסמכו על פי חוק. (*במקרים שיימצא לנכון, הרשם יכול לאשר גם חובות בסכום נמוך יותר מ- 50,152₪)
- הממונה על הליכי חדלות פירעון – אדם שסך חובותיו הם יותר מ- 161,236₪, בקשתו לחדלות פירעון תתנהל ע"י יחידת הסמך של משרד המשפטים – הממונה על חדלות פירעון ובפיקוח ביהמ"ש שלום.
- בית המשפט המחוזי – תאגיד שיש לו חובות מעל 25,000₪, בקשתו לחדלות פירעון ושיקום כלכלי תתנהל בביהמ"ש המחוזי באזור בו הוא נרשם כתאגיד.
תהליך חדלות פירעון החדש
1. הגשת בקשה לחדלות פירעון באתר הממונה
- חשוב לציין שהגשת הבקשה כשלעצמה אינה מעכבת את הליכי ההוצאה לפועל הננקטים באותו זמן כנגד החייב, אך הוא רשאי לבקש מהרשם, לעכב את ההליכים עד אשר תוכרע בקשתו לחדלות פירעון.
2. אישור קליטת הבקשה
3. צו פתיחת הליכים
4. תקופת ביניים
5. מתן צו שיקום כלכלי
6. מתן צו הפטר
הרפורמה בפשיטת הרגל – עקרונות מרכזיים
1. שיקום חייבים ותאגידים
2. הבחנה בין חדל פירעון תמים לרמאי
3. כניסתם של רשות ההוצאה לפועל ובתי משפט שלום
4. חלוקת הכספים לנושים
חוק חדלות פירעון 2019 – סיכום
שאלות נפוצות הרפורמה החדשה בפשיטת רגל
מדובר במחיקת פקודת פשיטת הרגל וכניסתו לתוקף של חוק חדלות פירעון. מתאריך 15.9.2019 הליכי פשיטת רגל מתנהלים בצורה יעילה יותר ובהתאם לחוק החדש.
מי שיש לו חובות של לפחות 50,152₪, שלא צבר במרמה ושהם חובות ברי הפטר (כלומר אינם חוב מזונות, קנסות וכדו'). עם זאת, בסיוע עו"ד ניתן בכל זאת להשתלב בהליך זה.
בעקבות הרפורמה, חייבים שיעמדו בתנאים יוכלו לקבל הפטר עד 4.5 שנים. במקרים מיוחדים, ניתן לקבל צו מחיקת חובות תוך שנה וחצי.
השינויים העיקריים הם – קבלת צו הפטר תוך זמן קצר יותר, ייעול הביורוקרטיה וקיצור הסחבת המשפטית, דגש על שיקום החייב, והגדלת הפירעון לנושים הקטנים על חשבון המדינה.