במסגרת עמוד זה, נפרט פסקי דין והחלטות בדבר חתימה גורם שלישי על פטור ממס שבח, כאשר הזכאי לו על פי דין, אינו מעוניין לחתום.
ישנם מקרים במשפט הישראלי, שבהם אדם אינו מעוניין לחתום על פטור ממס שבח. מקרים אלו נפוצים במיוחד בהליכי מימוש משכנתא בה, חייב אינו עומד בתשלומים והבנק מעוניין לממש את הדירה ששועבדה לטובת פירעון ההלוואה.
לאחר המכירה, מגיע הרגע שבו כונס הנכסים שמונה על ידי רשם ההוצאה לפועל לצורך מימוש הנכס, מעוניין לקבל את הפטור ממס שבח, כך יישארו יותר כספים ממכירת הנכס שיחולקו לבנק ויתר הנושים. סכום זה יכול להגיע למאות אלפי שקלים ומאחר ומדובר במכירה כפויה, חייבים אינם ששים לחתום על פטור זה, אפילו שהוא בדרך כלל מטיב עימם.
פטור ממס שבח היא זכות אישית הנתונה לכל אזרח ואך ורק לו. לכן כונס הנכסים עותר לרשם ההוצאה לפועל בבקשה לאפשר לו לחתום במקום החייב על הפטור האמור.
להלן פסקי דין בנושא חתימה על פטור ממס שבח
1. רע"א 7816/06, עו"ד יעקב מ. בויאר בתפקידו ככונס נכסים נ' עזבון מנוח מר דוד מרמלשטיין ז"ל ואח' (פורסם בנבו, 1.10.09)
במקרה זה, נקבע ע"י ביהמ"ש העליון כי כאשר ניתנה הסכמת החייב בשטר המשכנתא, חייבים היורשים לעשות כל שיידרש על מנת לקבל את הפטור מתשלום מס שבח או לייפות את כוחו של הבנק או בא כוחו לפעול ולעשות בשמם את כל הנדרש על מנת לקבל את הפטור.
וכך נפסק:
" מאחר ושיקול הדעת של היורשים האם להפעיל את הפטור הנתון להם אינו בידם עוד נוכח הוראות שטר המשכנתא, הרי שהם מחויבים לאפשר לכונס הנכסים לעשות שימוש בפטור (ככל שהם זכאים לפטור) מתשלום מס שבח. כאמור, החיוב במס או הפטור ממנו ייבדק לפי זכותו של היורש הספציפי אשר בשמו מוכר כונס הנכסים את הנכס (השוו: נמדר, סעיף 213). בנסיבות אלה, התשובה לשאלה המשפטית שבה פתחנו היא כי כונס הנכסים רשאי להגיש בקשה מתאימה לרשויות המס ועל ראש ההוצאה לפועל לאשר לכונס הנכסים לנקוט בפעולה כאמור. התחייבות זו של היורשים היא חלק משטר המשכנתא ולכן ראש ההוצאה לפועל, הממונה על ביצועו של שטר המשכנתא מכוח סעיף 81 לחוק ההוצאה לפועל, מוסמך להוציא התחייבות זו אל הפועל" (שם, פסקה 44)