החיים אחרי ההפטר: כל מה שצריך לדעת

רוב פושטי הרגל מייחלים לרגע הזה, צו הפטר הפוטר אותם מיתרת החובות. סוף כל סוף דף לבן וחדש בחיים נטולי עיקולים. אך כאן זה לא נגמר, מרבית המוסדות והגופים, עדיין לא עושים חיים קלים למי שקיבל הפטר.החיים אחרי הפטר

תוכן עניינים

חוק חדלות פירעון החדש הקל משמעותית על חייבים רבים שבאמת ובתמים נכנסו לסחרור כלכלי ללא יכולת להחזיר חובות. בתום ההליך, שהתקצר והתייעל משמעותית, יקבל החייב צו הפטר הפוטר אותו מתשלום יתרת חובותיו. כל זאת בדרך לדף חדש ונקי בחייו. 

חשוב להבין ולהכיר שגם בחיים שאחרי ההפטר ומחיקת חובות החייב, מטבע הדברים קיימות עליו מספר הגבלות ועדיין מצפים לו מספר מהמורות בדרך. עם זאת, מדובר בשינוי מהותי ממה שהיה בעבר, טרם החוק החדש. 

במאמר הבא נפרט מהן ההגבלות לאחר מתן הפטר (הן של המדינה והן של הגופים המסחריים) על חדל הפירעון ואיך אפשר לנסות להתגבר עליהם.

1. הגבלות ביורוקרטיות

הגבלות שמוטלות על ידי המדינה לאחר מתן צו ההפטר, כמו עדכון חלק מהרשויות. לדוגמה, אדם אשר קיבל צו הפטר נדרש ליצור קשר עם ביטוח לאומי לצורך שחרור חלק מהמגבלות שהוטלו עליו. הגבלות אלה נקראות הגבלות ביורוקרטיות כיוון שהן דורשות מילוי טפסים רבים וטיפול בהגבלות מול פקידים בגופים הממשלתיים השונים, על ידי הוכחה כי אכן התקבל צו ההפטר. ישנם מקרים בהם צו ההפטר הוא חלקי, ואז ממשיכות לחול הגבלות על החייב.

2. הגבלות בנקאיות

מגבלות הנוגעות בניהול של חברות בע"מ, מגבלות על אופן השימוש באשראי, מתן הלוואות ועוד תנאים הנוגעים לעבודה הבנקאית או הכלכלית. בנוסף, ישנן מגבלות על חשבונות בנק פרטיים של פושטי רגל, למשל בנקים רבים מונעים ממי שהיה בחדלות פירעון ניהול חשבון בנק, או מחייבות את פושטי הרגל לפתוח חשבון בנק ליתרות זכות בלבד.

3. הגבלות פש"ר על תחומי עיסוק

מגבלה לא פחות חמורה, מתקיימת בנוגע לחופש העיסוק. ככלל, ישנם מקצועות ותחומי עיסוק שחדל הפירעון אסור לעסוק בהם, ויש צורך לקבל אישור מפורש מבית המשפט. בין המקצועות שפושט רגל אינו יכול לתפקד בהם הם:

  • תיווך מקרקעין (סעיף 5 לחוק)
  • תפקידים סטטוטוריים שונים בגופים כמו: מועצות מקומיות, מועצת רשות שדות התעופה, מועצת הרשות השנייה, מועצת הפירות והירקות ומועצת רשות הדואר.
  • עריכת דין (סעיף 48 לחוק)
  • שיווק פנסיוני
  • קבלנות
  • קבלנות כוח אדם

אלו תפקידים שמעלים חשש כי פושט הרגל, בגלל עבר זה, עלול לעורר בעיות בקרב לקוחותיו. ההגבלה על תחום עיסוק כלשהו, תקופת ההגבלה והתנאים להפסקתה, מופיעים בחלק מהחוקים המסדירים את תחום העיסוק.

במקרה של רצון לחזור לתפקידים אלו, לאחר קבלת צו ההפטר, יש לפנות לייעוץ משפטי על מנת להבין כיצד ניתן להחזיר את היכולת לעבוד בהם על פי החוק. הטיפול בנושא משתנה ותלוי במגוון גורמים הנוגעים לפושט הרגל כגון:

  • גודל החובות
  • הנסיבות שהובילו לפשיטת הרגל.
  • תום הלב בניהול ההליך
  • כמות החובות שהוחזרו.
  • ועוד… 

ישנם מקרים בהם חלה על מגבלות אלה הגבלת זמן החל ממתן צו ההפטר, אך לעיתים יש צורך לבצע פעולה אקטיבית של פנייה לבית המשפט.

צור\י איתנו קשר לייעוץ עם עו"ד בתחום

4. הגבלות על משכנתא והלוואות

מוסדות בנקאיים נוהגים בחשד רב כלפי מי שהיה פושט רגל, גם לאחר קבלת ההפטר. דירוג האשראי והעובדה שאדם היה פושט רגל חשופה בפני הציבור ולכן לפושט הרגל יהיה קושי רב להשיג משכנתא או הלוואה לאחר הפטר. גם כאן, הדברים משתנים בין אדם לאדם, ותלויים בנסיבות האישיות, למי היו החובות, באיזה בנק מדובר ויכולת ההחזר של המבקש. בדרך כלל, מדובר על תקופת צינון של כשנתיים לאחר סיום הליכי החדל"פ שבהם הבנק יימנע מלתת משכנתא.

קשור: משכנתא לאחר פשיטת רגל – כך תגדילו את הסיכויים שלכם

 

איך להסיר את המגבלות של אחרי הליך חדלות פירעון?

הסרת מרבית המגבלות הביורוקרטיות ואלו הנוגעות לחופש העיסוק שציינו, דורשות פנייה להליך משפטי והוכחת הכשירות לקבל את הזכויות השונות. על פושט הרגל לשכנע את בית המשפט כי הוא עבר שינוי וכי לא ייצור את הבעיות שנוצרו עקב התנהלותו בעבר, ובגללן נכנס להליך חדלות פירעון.
ההגבלות נועדו להגן על הציבור, אך במידה ופושט הרגל יצליח לשכנע את השופט בצדקתו, הוא יקבל תעודה אשר משחררת את מגבלות ההפטר. ביהמ"ש יבחן את כל הנסיבות שהובילו את החייב להליך, תום ליבו והאינטרס הציבורי ויפסוק בעניין.

 

הסרת המגבלות הבנקאיות

כפי שציינו, הבנקים מעט חשדניים יותר כלפי מי שהיה חדל פירעון בעבר, ובייחוד כלפי מי שהיה לו חוב כלפיו, שנמחק עם צו ההפטר. עם זאת בעזרת הטיפים הבאים תוכלו להגדיל את הסיכויים שהבנק לאט לאט ישחרר את החסימות ויחזור לבטוח בכם שוב:

  • נסו להפקיד בצורה שוטפת, קבועה ומסודרת כסף לחשבון. הבנק רוצה לראות שאתם אנשים מסודרים, ולכן הפקדה ביום קבוע בחודש יכולה להעיד שאתם כבר אמינים יותר. הפקדות לא מסודרות, בימים שונים בחודש, או חמור יותר חודש שלא נכנס כסף לחשבון, מדליק נורה אדומה.
  • פתחו תכנית חסכון\פקדון יומי בבנק – ברגע שהבנק רואה שאתם מפקידים כסף בצד, זה עוד סממן שהוא נעזר בו להעריך אתכם. אפילו חסכון שמופקד אליו 100 שח בחודש, יכול לעזור.
  • הקפידו לשמור על יתרת זכות בחשבון, ללא כניסה למינוסים וללא חזרה של הוראות קבע\שיקים.

הסרת מגבלות בבנק

כיצד עורך דין מסייע בהסרת המגבלות?

עו"ד חדלות פירעון אשר מתמחה בתחום יוכל להוביל את תהליך הסרת המגבלות בצורה נכונה ומתאימה, ולהוביל את פושט הרגל לדרך חדשה חסרת מגבלות. עו"ד ידע ללוות את פושט הרגל באופן אישי דרך התהליך כולו, שכן הוא כבר מכיר את הרשויות הרלוונטיות והעבודה עימם (רשויות המס, ביטוח לאומי, רשויות מקומיות וכו').

עו"ד לשחרור ההגבלות הבנקאיות

מאחר וכל בנק מתנהג ופועל אחרת, כדי לשחרר את ההגבלות הללו בצורה המיטבית בהתאם לצרכים והנסיבות הספציפיות, רצוי להתייעץ עם עו"ד בעל ניסיון בתחום הבנקים בישראל. עורך דין שכזה, יודע להתנהל עם הפקידים הבנקאיים המתאימים (שכן חלקם הוא כבר מכיר מניסיון העבר) ובמקרים רבים כבר ידע בדיוק איך לפנות אליהם.

 *כל האמור במאמר אינו מהווה ייעוץ משפטי\חוות דעת משפטית. כל המסתמך ופועל על פי האמור לעיל, עושה זאת על אחריותו בלבד.

שאלות נפוצות על החיים אחרי הפטר

הבנקים לא ששים לתת למי שהיה בחדלות פירעון הלוואות ואשראי. בדרך כלל מדובר על תקופה בת כשנתיים שהבנק יעדיף לא לתת הלוואה. בעזרת הטיפים שציינו או בסיוע עו"ד ניתן להקטין את גודל התקופה.

כן. כל אדם שהתחיל או סיים הליך פשיטת רגל, גם מי שקיבל הפטר, שמו יהיה חשוף במערכת חדלות פירעון הממשלתית הפתוחה לעיון הציבור בחינם.

לא בדיוק. ישנם מס' ענפי עיסוק אשר אוסרים, על מי שהיה בחדלות פירעון, את הכניסה לתחום עיסוק זה. כגון עריכת דין, ראיית חשבון, שיווק פנסיוני, תפקידים ציבורים שונים ועוד. ניתן לבקש בהליך מיוחד, את הסרת המגבלות.

לקביעת שיחת ייעוץ

רוצה לשתף חבר\ה?

סמס לחבר\ה
שלח במייל
הדפס מאמר
מאמרים אחרונים
רוצה להישאר מעודכן?
הירשמו לניוזלטר שלנו

אין פה ספאם, אלא רק מידע רלוונטי בנושא תכני האתר.

קטגוריות