במסגרת דיני הוצאה לפועל ניתן לפתוח 6 סוגי תיקים שונים אשר לכל אחד תנאים והנחיות שונות אך כולם מובילים לאותה תוצאה רצויה – פירעון החוב על ידי החייב.
תוכן עניינים
הקמת רשות האכיפה והגבייה
ניהול תיקי הוצאה לפועל
תיקי הוצאה לפועל מנוהלים באחד משני מסלולים (לבחירת הזוכה):
- מסלול אקטיבי – על הזוכה לקחת חלק אקטיבי ולבקש ביצוע פעולות אכיפה מנהליות כדי לפרוע את חובו. הזוכה יוכל לנקוט בכל פעולת הוצל"פ שמתיר החוק.
- מסלול מקוצר – קיים רק לגבי תיקים עם חוב של עד 25,000. במסלול זה, פקידי הרשות ינקטו בתיק פעולות מצומצמות בלבד – עיקולי צד ג' (על חשבונות הבנק של החייב, קופות גמל ופנסיה וכדו'), עיקול שכר וכן עיקולי רכב.
סוגי תיקי הוצאה לפועל
1. תיק פס"ד (סעיף 7א לחוק)
2. פס"ד צו עשה (סעיף 63 לחוק)
תיק לביצוע של פס"ד עם צו הוראה להוציא לפועל פעולה מסוימת. בדרך כלל מדובר על צו לפינוי שוכר ממקרקעין שאינו משלם או מפר חוזה. לאחר שנגיש תביעה לפינוי מושכר בביהמ"ש, נוכל להגישו ללשכת ההוצל"פ לביצוע. מקרה נפוץ אחר הוא צו להריסת קיר או מבנה בין שכנים.
3. תיק משכון\משכנתא (סעיף 81ב1 לחוק)
- תיק משכון –תיק שנועד לממש משכון שרשם הזוכה על נכס ספציפי של החייב, כגון רכב, מגרש, מכונת עבודה וכדו'. לדוגמא מימוש ומכירת רכב של חייב, שאינו משלם את תשלומי ההלוואה שהזוכה נתן לו. הזוכה, יבקש מרשם ההוצאה לפועל לתפוס את הרכב (בדר"כ ללא ידיעת החייב), לאחסנו במגרש ייעודי ולמכור אותו למרבה במחיר כדי לפרוע את החוב. תיק זה, ייפתח ללא צורך בהגעה לביהמ"ש אלא ישירות להוצל"פ.
- תיק משכנתא – תיק שנועד לממש שטר משכנתא שהטיל זוכה (בדר"כ בנק) על דירת המגורים של החייב. החייב אינו משלם את תשלומי המשכנתא השוטפים (וצבר פיגורים של 6 חודשים לפחות) והזוכה מעוניין לתפוס את הנכס, לפנות אותו מאדם ולמכור אותו למרבה במחיר כדי לפרוע את החוב שנוצר. גם תיק זה, אין צורך לתבוע בביהמ"ש וניתן להגיש ישירות למערכת הוצל"פ.
תיקי משכון גם נהנים מדין קדימה במידה והחייב נמצא בחדלות פירעון, מאחר והם חוב מובטח.
4. תובענה\ תביעה על סכום קצוב (81א1 לחוק)
- חוזה + ראיה – תביעה מכוח חוזה או התחייבות מפורשים שיש עליהם ראיה בכתב. לדוגמא – הסכם הלוואה בין בנק ללקוח, בו הלקוח לא עומד בתשלומים. הבנק יפתח תביעה על סכום קצוב ישירות להוצאה לפועל. ההסכם הוא החוזה והתדפיס המראה את הפיגורים בתשלומים, הוא הראיה בכתב.
- הוראת חיקוק – תביעה מכוח חיוב לשלם סכום כסף, עליו רשום מפורשות בחוק. לדוגמא – חיוב ארנונה, קנסות חנייה, או ערב שרוצה לחזור כספית אל החייב (סעיף 28 לחוק הערבות).
5. תיק שטרות \המחאות בהוצל"פ (סעיף 81א לחוק)
6. תיק מזונות בהוצאה לפועל
סיכום תיקי הוצאה לפועל
שאלות נפוצות על תיקי הוצאה לפועל
האגרה בגין פתיחת תיק הוצאה לפועל משתנה ותלויה בסוג התיק וגודל החוב. ניתן לקרוא על כך בהרחבה כאן.
בדרך כלל כן, אך לא תמיד. ישנם מקרים בהם לחייבים אין כסף או שמא פנה להליכי חדלות פירעון למחיקת חובותיו. כך שיכול להיות מקרים בהם, זוכה יפתח תיק, ישלם אגרות ולבסוף לא יקבל את מלוא כספו מהחייב.
התשובה תלויה במורכבות וסוג התיק, אופי ומוסר תשלומי החייב, וכן גודל החוב. ככל שמדובר למשל, בתיק חוב בלי הרבה מסמסכים והוכחות או שמא החייב מתחמק באופן שיטתי מתשלום החוב, מומלץ להיעזר בשירותי עורך דין לצורך גביה יעילה יותר.